Pytanie do Burmistrza
Pytanie wpłynęło dnia: 2025-09-25
Imię: Magdalena
Treść pytania: Dzień dobry, Chciałam zapytać dlaczego w centrum kultury finansowanym z publicznych pieniędzy cześć zajęć jest zamknięta dla części osób? Dla tych, którzy już uczestniczą w zajęciach od minionych lat? To nie jest w porządku, że cześć mieszkańców jest wyłączona z możliwości uczestnictwa w zajęciach w instytucji publicznej. Pozdrawiam
Odpowiedź Burmistrza
Szanowna Pani Magdaleno,
Zadane przez Panią pytanie skierowałem do dyrektora GCK z prośbą o zajęcie stanowiska. Odpowiedź dyrektora brzmi: „ Zajęcia w Centrum Kultury nie są zamknięte dla żadnej części osób. Być może sformułowanie w tegorocznym planie zajęć GCK "grupa zamknięta" jest trochę niefortunne i powinno raczej brzmieć "limit miejsc wyczerpany". Wynika to ze specyfiki zajęć ceramiki oraz zespołów muzycznych prowadzonych przez pana Zadroneckiego, w których mamy do czynienia z grupami o różnym poziomie zaawansowania. Do grup bardziej zaawansowanych, w których uczestnicy nabyli już pewne umiejętności, ciężko byłoby dołączyć uczestnikom początkującym. Jeżeli dotychczasowi uczestnicy grup zaawansowanych deklarują uczestnictwo w kolejnym sezonie, mają w tym przypadku pierwszeństwo. Natomiast zawsze można zapisywać się na listę rezerwową i w przypadku zwolnienia się miejsca oraz potwierdzenia przez instruktora odpowiedniego poziomu umiejętności do takiej grupy zaawansowanej będzie można dołączyć” .
Poza powyższym wyjaśnieniem informuję Panią, że w przyszłym tygodniu po zakończeniu zapisów na zajęcia poprosiłem o pełną informację dotyczącą rekrutacji aby ustalić jakie są potrzeby w zakresie dostępności do grup działających przy GCK. Zapewniam Panią, że moją intencją jest aby wszyscy chętni do uczestniczenia w zajęciach mieli taką możliwość.
Pozdrawiam Dariusz Jaszczuk