Pytanie do Burmistrza
Pytanie wpłynęło dnia: 2025-10-21
Imię: Kamil
Treść pytania: Dzień dobry, Chciałem dopytać o dwie rzeczy związane z ul. Grzybową. W ubiegłym roku podczas spotkania z Panem Burmistrzem bezpośrednio w urzędzie zostałem poinformowany, iż w związku z planami zabudowy działek ...., ...... oraz ..... dalszy ciąg ulicy Grzybowej zostanie utwardzony w niedługim czasie. Niestety do dnia dzisiejszego prace nie zostały rozpoczęte, drzewa w poszerzeniu drogi nie zostały wycięte co skutkuje dalszym rozjeżdżaniem działki ...... Powyższy stan rzeczy wymusił poprawienie (nadsypanie) aktualnej drogi na własną rękę, gdyż przez jej stan i głębokie koleiny przejazd autem osobowym do działek nie był już możliwy. W tym miejscu chciałem zapytać o dwie rzeczy: 1) Czy jest znana data rozpoczęcia prac budowlanych na ww. fragmencie ulicy Grzybowej? 2) Czy w ulicy zostanie uwzględniona budowa wodociągu? Aktualnie jest tam jedynie kanalizacja, w drodze nie ma wodociągów.
Odpowiedź Burmistrza
Szanowny Panie Kamilu,
Faktycznie odbyliśmy rozmowę, którą Pan opisał. Mówiliśmy o potrzebie poszerzenia ulicy Grzybowej z działki nr ..... oraz dobudowie sieci wodociągowej i kanalizacyjnej. Negocjacje z właścicielem działki nr ..... odbyły się i czekamy na usunięcie drzewostanu z części przeznaczonej pod poszerzenie ulicy po czym nastąpi wykup gruntu. Jeśli chodzi dobudowę sieci wodociągowej i kanalizacyjnej to realizujemy je sukcesywnie pod konkretne potrzeby mieszkańców przez co rozumiemy posiadanie pozwolenia na budowę lub zgłoszenia robót budowlanych. Na chwilę obecną takich wniosków nie mamy więc prace nie są prowadzone w tym zakresie. Do czasu wybudowania infrastruktury podziemnej stan istniejącej drogi gruntowej zostanie poprawiony poprzez doraźny remont.
Pozdrawiam Dariusz Jaszczuk