Pytanie do Burmistrza
Pytanie wpłynęło dnia: 2023-06-25
Imię: Marcin
Treść pytania: Panie Burmistrzu pisze do Pana z zapytaniem kiedy będzie zaczynana budowa kanalizacji w miejscowości Sokolnik bo jak już czytałem to przetargi na budowę zaczęły się na początku maja i miały trwać 3 tygodnie a mamy już prawie lipiec i dalej nie rozpoczęto prac w związku z budowa ani nie ma ogłoszonego terminu rozpoczęcia prac oraz chciałem się zapytać w związku z informacjami na forum mrozów na Facebooku widzę że nie tylko w moim filtrze wody pojawia się piasek oraz muł który zauważyłem po tygodniu jak nas nie było w domu osadzony na dnie filtra
Odpowiedź Burmistrza
Szanowny Panie Marcinie,
W dniu 16.06.2023r. została podpisana umowa z wykonawcą na budowę kanalizacji w formule projektuj-wybuduj co oznacza, że w pierwszym etapie będzie wykonany projekt techniczny a budowa rozpocznie się w miesiącach wrzesień/październik br. Jeśli chodzi o jakość wody oraz osady w filtrze jest to najprawdopodobniej efekt spadku ciśnienia wody w sieci i cofnięcia się zastoin wytrąconego tlenku żelaza z nieeksploatowanych fragmentów sieci i przyłączy. Również w dniu 16.06.2023r. podpisaliśmy umowę na remont i przebudowę Stacji Uzdatniania Wody w Piasecznie, która przewiduje kompleksową wymianę urządzeń i instalacji co znacząco powinno ograniczyć ilość awarii powodujących spadki ciśnienia wody w sieci .
Pozdrawiam Dariusz Jaszczuk